Hungary
HU EN

Az Európai Innovációs Tanács elfogadta a támogatási keretprogramokat

Az Európai Unió a 2021–2027-es ciklusban csaknem százmilliárd eurót fordít az innováció támogatására a Horizont Európa programon keresztül

Új, közvetlenül Brüsszelből pályázható forrás segítheti a magyar innovatív vállalatokat. Március közepén hirdették meg az Európai Innovációs Tanács (EIC) innovatív pályázatát, amelynek keretében 2021-ben 400 millió euróra lehet pályázni innovációs és fenntarthatósági projektekkel.

ebből mintegy ömilliárd euró a koronavírus-járvány utáni visszaállást segítő NextGenerationEU alap része – mondta a Világgazdaságnak Wootsch Attila pályázati szakértő, az Enterprise Europe Network (EEN) közép-magyarországi regionális nagykövete.

A program 2014–2020 közötti szakaszában bő ötezer kkv-t és több mint 330 kutatási projektet támogattak 3,5 milliárd euró összértékben. A hazai vállalkozások jól teljesítettek, a meghirdetett források mintegy 0,6 százalékát sikerült megszerezni magyar fejlesztések támogatására.

Ezzel együtt az új programozási időszakban ennél ambiciózusabb a terv:

az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint a pályázati pénzeknek akár a 2 százaléka is támogathatná a magyar innovációt. Wootsch Attila jelezte, ennek az aránynak az elérése abból a szempontból is kiemelkedő lenne, hogy a Horizont Európa az innovációban a bajnokok ligájának tekinthető, ahová csak a legversenyképesebb fejlesztések kerülnek be.

A keretprogram teljes forrásának több mint harmadát egyetemi intézmények nyerik el, további csaknem 30 százalékot a nagy ipari innovációk támogatására fordítanak, míg a kis- és középvállalkozások a fennmaradó részt érhetik el. A most meghirdetett EIC-forrás a kkv-s fejlesztéseket célozza.

Újdonság, hogy a korábbi pályázatokkal ellentétben már nemcsak validált, legalább pilot projektben kipróbált fejlesztések kaphatnak támogatást, hanem olyan innovatív és áttöréssel kecsegtető projektek is, amelyek akár még csak koncepció vagy ötlet formájában léteznek.

Azonban – tette hozzá Wootsch Attila – az ilyen ötletek esetében kiemelten fontos, hogy széleskörűen, több szakmai csoport által dokumentált legyen, hogy valóban nagy reményekkel kecsegtet az adott fejlesztés.

A fentiek és az eddigi pályázati tapasztalatok alapján a szakember szerint a legnagyobb eséllyel

olyan projektek nyerhetnek el támogatást, amelyek valamilyen egyetemi innovációs laborhoz köthetők, illetve már az indulástól nemzetközi megvalósításban gondolkodnak a fejlesztők.

Az egyetemi innovációs kapcsolatok felkutatásában a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által üzemeltetett nemzeti kontaktpontok nyújthatnak segítséget, míg a nemzetközi vállalati partnerek felkutatásában a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség lehet a fejlesztésben gondolkodó cégek partnere. A pályázatok elkészítésében pedig az EEN tapasztalatait használhatják ki a vállalkozások – mondta Wootsch Attila.

Mariya Gabriel, az EU innovációért, kutatásért, kultúráért és oktatásért felelős biztosa szerint az EIC Európa legambiciózusabb támogatási kezdeményezése, amely azzal, hogy a kezdetektől vállalja az innovatív vállalatok támogatását, megerősíti az európai technológiai szuverenitást, bővíti Európa legígéretesebb induló vállalkozásainak körét, biztosítva, hogy sikeres legyen az átállás az unióban az innovatív, digitális és zöldgazdaságra.

Forrás: https://www.vg.hu/vallalatok/vallalati-hirek/kozvetlenul-brusszelbol-johet-a-penz-az-innovaciora-3647800/

Üzleti ajánlataink

Hírek

Megjelent a Horizon Europe EIC Accelerator hazai ...
A „Horizont Európa Accelerator rásegítő pályázat” című pályázati ...
Az Európai Innovációs Tanács (EIC) pályázati ...
Megjelentek az EIC Accelerator program első pályázati felhívásai. ...
Uniós termékbiztonsági díj
Még május 17-ig pályázhatnak a vállalkozások az uniós ...
Még több hír ▹