Immár 9. alkalommal került megrendezésre a Meet In Italy for Life Sciences 2023 (MIT4LS2023) nemzetközi konferencia és üzletember találkozó, melynek évek óta társ szervezője a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, az Enterprise Europe Network magyarországi konzorciumvezető partnere.  A program üzletember találkozó része csak online formában valósult meg, melyen 7 hazai cég összesen 13 kétoldalú tárgyalást folytatott.

A programhoz kapcsolódó „Startup Breeding 2023” rendezvényen a kiválasztott start-up cégek befektetők előtti bemutatkozása személyes jelenléttel zajlott Milánóban. A személyes bemutatkozásra lehetőséget kapott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség ügyfele is, a VRG Therapeutics biotechnológiai start-up cég.

A magyar cég által fejlesztett és bemutatott VRG-K1 nevű gyógyszerjelölt miniprotein az autoimmun és krónikus gyulladásos betegségek kezelését célozza. Világszerte több mint 600 millió ember szenved ezekben a betegségekben. A VRG Therapeutics új készítményével az eddigieknél biztonságosabb és hatékonyabb terápiát lehet majd nyújtani a betegeknek. A gyógyszerjelölt miniprotein elsődleges indikációs területei a pikkelysömör, az atópiás dermatitis és a gyulladásos bélbetegségek. A minifehérjék területén zajló kutatások a cég saját fejlesztésű, ISEPTM (Individual Sequence Enrichment Pattern) nevű platformja köré épülnek. A jól ismert fág display technológiát a cég újgenerációs szekvenálással (NGS) és „big data” elemzéssel kombinálva fejlesztette tovább. Ez az új technológia egyszerre teszi lehetővé az extrém nagy áteresztőképességet és a korábbiaknál jobb tulajdonságokkal rendelkező miniproteinek azonosítását. A gyógyszerjelölt, melynek hatékonyságát állatkísérletekben már bizonyították, késői preklinikai kutatási fázisban van. A preklinikai fejlesztés megkezdését 2024 közepére tervezik.

A milánói rendezvényen – előzetes szűrést követően – a befektetők és szakemberek előtti bemutatkozásra 11 cég kapott lehetőséget, akik közül a VRG Therapeutics Kft elnyerte a 2023. évi fődíjat (Best Innovative Business Proposal) és további két különdíjat is. A Torinói Egyetem, a sejtterápiás fejlesztés területén a legjobb projektnek járó különdíjat ítélte nekik, a Bioindustry park különdíja pedig egy személyre szabott, 12 hónapos mentorprogramhoz biztosít hozzáférést a cég számára.

A VRG-K1 preklinikai fejlesztésének befejezéséhez és a klinikai szakaszba lépéshez további kb. 4 millió EUR finanszírozásra lesz szükség, ami kapcsán a sikernek köszönhetően olasz befektető és tanácsadó cégekkel is tárgyalnak majd a cég szakemberei a közeljövőben.