Európai Innovációs Tanács (EIC): Több mint félmillió euró támogatás az áttörést jelentő technológiákra.

Az Európai Bizottság elfogadta az Európai Innovációs Tanács (EIC) 2023. évi munkaprogramját. A munkaprogram 2023-ban 1,6 milliárd EUR értékű finanszírozási lehetőséget nyit meg tudósok és innovátorok számára áttörést jelentő technológiák fejlesztése és új piacok létrehozása érdekében. Több mint félmilliárd eurót különítettek el újgenerációs technológiákra stratégiai fontosságú területeken, beleértve az energiatárolást, a kvantumtechnológiát, a félvezetőket és az élelmezésbiztonságot.

A 2023-ra szóló finanszírozás a nagy hatású technológiákat és az induló vállalkozásokat is támogatja. Az EIC hatásvizsgálati jelentés kiemeli, hogy az EIC már 12 „unikornis” vállalkozást támogatott, több mint 10 milliárd EUR értékben ösztönzött kiegészítő befektetéseket, és az EIC-alapon keresztül több mint 2,6-szorosára növelte a további befektetések értékét.

A munkaprogram számos újdonságot és kísérleti intézkedést tartalmaz az új európai innovációs menetrend támogatására.

Újdonságok

 • Nyolc kihívás az induló vállalkozások és kkv-k számára, hogy globális vezető szerepet töltsenek be a technológia stratégiai területein, támogatásra és beruházásra szánt 525 millió EUR összegű költségvetéssel.
 • Egy új rendszer, amelynek célja, hogy ígéretes kutatók szakmai gyakorlata révén növelje az innovációs tehetségek beáramlását a mélytechnológiás induló vállalkozásokba.
 • női innovátorok fokozott támogatása, összekapcsolva az EIC Akcelerátor programot a Women TechEU kezdeményezés által támogatott vállalatokkal.
 • Támogatás az EIC innovációinak a köz- és magánbeszerzők körében történő teszteléséhez.
 • További együttműködések az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT) az üzleti akcelerátor szolgáltatások megnyitása és a női innovátorok díjának az EIC-EIT általi közös elindítása révén.

Az uniós prioritások támogatása

A 2023. évi munkaprogram aktualizálja az „EIC-kihívásokat”. Több mint félmilliárd eurót bocsátanak az induló vállalkozások rendelkezésére jövőbeli technológiák fejlesztésére, amelyek hozzájárulnak az olyan uniós célkitűzések megvalósításához, mint a megújuló energiaforrások elterjedésének felgyorsítása, a félvezető-ellátás és az élelmiszer-ellátási láncok biztonságának garantálása, valamint a környezetbarát építőipar.

Az Európai Innovációs Tanács által 2023-ban nyújtott finanszírozás és támogatás

 • EIC Pathfinder (343 millió EUR) multidiszciplináris kutatócsoportok számára, hogy olyan jövőbe mutató kutatásokat végezzenek, amelyek technológiai áttörést eredményezhetnek (akár 4 millió EUR támogatás).
 • EIC Transition (128,3 millió EUR) a kutatási eredmények innovációs lehetőségekké alakítására, a pathfinder kutatásokat támogató program projektjei és az Európai Kutatási Tanács projektjei által generált eredményekre összpontosítva, a technológiák kiérlelése és konkrét alkalmazások üzleti terveinek kialakítására (akár 2,5 millió EUR támogatás).
 • EIC Accelerator (1,13 milliárd EUR) az induló innovatív vállalkozások és a kkv-k támogatására, hogy olyan nagy hatású innovációkat fejlesszenek ki, amelyek új piacokat teremthetnek vagy átalakíthatják a meglévőket (2,5 millió EUR alatti támogatások, 0,5 és 15 millió EUR közötti tőkebefektetések).

Valamennyi EIC projekt kedvezményezett igénybe veheti az üzleti akcelerátor szolgáltatásokat, amelyek révén mentorok, szakértők vonhatók be, valamint partneri lehetőségeket, rendezvényeket kínálnak vállalatokkal, befektetőkkel.

Láthatóság és hatás

Az EIC hatásvizsgálati jelentése 2014-től 2021-ig dokumentálja az EIC hatását, az eddig nyújtott támogatás a következőket eredményezte:

 • Az EIC-vállalatok portfóliója együttesen több mint 40 milliárd eurót ér, beleértve 12 „unikornis”és 112 „kentaur” vállalkozásértékét.
 • Több mint 10 milliárd EUR összegű kiegészítő befektetéstösztönzött az EIC portfóliójába tartozó vállalkozásokba, többek között kockázati tőkéből, vállalatokból és nemzeti fejlesztési bankokból.
 • Az EIC Accelerátor program esetén 20%-ban nők által vezetett vállalkozásokrészesültek támogatásban, a Pathfinder program keretében a finanszírozás több mint 30%-át női kutatókrészére nyújtották.
 • 92 beruházási megállapodást kötöttek, és 500 millió EUR összegű társbefektetést realizáltakaz EIC-alappal együtt, ami 2,6 EUR összegű további tőkebefektetést jelent az EIC-alapon keresztül minden egyes euró befektetés után.
 • A több mint 500 kutatási projekt mintegy 1 375 innovációteredményezett, és a projektek több mint 90%-a váhatóan új vagy továbbfejlesztett terméket vagy eljárást eredményeznek.
 • 100 millió EUR-t biztosított úttörő ötletek piaci hasznosításáraaz EIC Transition első pályázati felhívásai révén.

További információk

Az EIC 2023. évi munkaprogramja és tájékoztatók

Az EIC 2022. évi hatásvizsgálati jelentése

Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye, 2022. december 7.